Gör eget rotningshormon

Rotningshormon kan hjälpa oss för att lyckas lite bättre när vi jobbar med växter som är lite knepiga att föröka. Vi kan använda rothormon när vi t.ex. tar sticklingar, eller gör avläggare som ska skapa egna rötter. Många växter är ganska lätta att föröka, men även med dessa kan vi lyckas bättre genom att använda lite hemmagjort rotningshormon. Speciellt om vi har lite knepiga förutsättningar.

Det finns flera olika industriella produkter som vi kan undvika att konsumera, om vi lär oss att göra eget rotningshormon. I stort sett alla seriösa industriella preparat utgår från det som finns naturligt i växter. Så här följer en liten beskrivning av hur vi brukar göra för att göra allt växthormon vi behöver.

Växterna inom Salixsläktet – Pil, Vide och Sälg – är de växterna på våra breddgrader som innehåller störst andel av växthormonen Auxiner. Salixväxterna är några av de tidigaste växterna att köra igång på våren, och de är oerhört lätta att ta sticklingar av och rota till nya växter. Därför gör vi rotningshormon på just Salixväxterna, och det spelar inte jättestor roll om du använder Pil, Vide eller Sälg. Vi föredrar dock Pil eftersom vi har många växter med riktigt långa årsskott.

Auxiner, rotningshormonet, är egentligen flera olika hormon, men det som vi är ute efter är de växthormon som bildar rötter. IAA, är ett instabilt hormon som faller sönder efter kort tid, och IBA är det mest stabila hormonet som vi vill använda oss av. Dessa har industrin utvunnit ur Salixväxterna, och idag framställs det syntetiskt och säljs som rothormon.

Så här gör vi för att enkelt skapa 3-4 liter rothormon, något som sen kan spädas ut till ca 30 liter för att inte vara för starkt för t.ex. sticklingar. Två sådana laddningar räcker för ett helt år för oss. Detaljerad beskrivning av hur vi gör, finns både i videon och här under.

  • Hämta vårfärska årsskott av Vide, Pil och Sälg, där du har tillåtelse att ta grenar. Ta gärna bort de små dunbollarna, videkisarna, då dessa också innehåller blommande hormon. Det gör inget om lite följer med, men ta inte med allt för mycket bara. Ju finare du fördelar materialet, desto mer potent rotningshormon får du.
  • Klipp bitar till centimersstora delar till du har en mängd av 3-4 nävar i en skål.
  • Koka upp 3-4 liter vatten och häll det över bitarna i skålen.
  • Lägg ett lock på och låt det dra i ca. 24 timmar.
  • Häll sen över rotningsvattnet i flaskor eller burkar och förvara dessa i kylskåp eller jordkällare. Det håller 3-4 veckor. Frys vätskan så håller det i minst ett år. Kompostera det klippta materialet.

När vi sen ska använda rotningshormonet så gör vi så här:

  • Blanda alltid ut rotningsvätskan : max 2 delar rotningsvätska och 8 delar vatten. Mindre gör ingenting. Då kan du istället vattna med det lite längre.
  • Häll i glas och sätt sticklingarna i glas i max 48 timmar
  • Plantera sen sticklingen i jord i kruka och vattna ca. en vecka med utblandad rotningsvätska.

Om du fortsätter med rotningsvätska för länge, eller om du har för stark blandning, riskerar du att överdosera med hormon, vilket inte är bra för växten. Vi använder också rotningshormon för att göra luftavläggare på knepiga träd. Här nedan är en bild där vi förökar Italiensk Al med hjälp av rothormon.

Luftavläggare
Luftavläggare

Comments are closed.