Nötter

Det har varit allt för mycket annat på gång för att ha tid att publicera något här sistone. Men jag tänkte försöka bättra det en aning framöver. Försöka i alla fall…

Det här inlägget tänkte jag ägna lite kort för nötresultat för 2017. Lite för egen dokumentation, och lite för att visa vilka sorter som funkar i Zon 1-2.

Vintern 2013-2014 så planterade vi ett fåtal nötträd, och vi har sen dess planterat lite fler. Vi täcker runt så klart, och låter ankorna hålla rent periodvis under hela året. De första träden som planterades börjar nu ge lite nötresultat. Vi har för andra året fått fullt utvecklade hasselnötter från sorterna Halleske Kæmpe, Lambert Filbert och Cosford Corylus. Alla på egen grundstam.

Hassel Cosford Corylus

Cosford kom lite sent och vi åt därför en del färska nötter. Några lyckades vi skörda för torkning innan ekorren troligen tog resten.

Hassel Halleske Kæmpe

Utan tvekan den kraftigast och mest rikgivande i år. Stora nötter som torkade bra.

Hassel Lambert Filbert

Lambert är inte så stark i växten, men några nävar nötter blev det i alla fall.

Vi har för första gången, i år 2017, också fått nötter på sorterna Tonda Gentile och Ata Baba, som är ympade på Turkhassel. Inga bilder på detta dessvärre. En del andra sorter ska vi också prova att plantera nu i höst/vinter, så får vi se vad det blir för resultat. Sorterna Ata Baba, Bademoviden, Nottingham, Rimski, Zellernöt, Röd Zellernöt och Ran Trapezundski är de som väntar på vintervila och grävning just nu.

Av de olika valnötterna så är det bara en sort som har givit nötter, en Broadview som är ympad på J. Regia.  Den planterades samtidigt som hasselnöten, 2013-2014. Vi väntar på att de andra sorterna ska ge resultat. Rita är den sorten som ser ut att vara på gång i alla fall. Två andra Juglans, hjärtnötter, har dessvärre dött, troligen har de dött av sviterna efter vintern som var. Resten av valnötterna får vi säkert vänta ytterligare några säsonger för nötresultat. Ytterligare 4 valnötter ska planteras innan årsskiftet, och vi testar två andra sorter av hjärtnöt också om vi hinner.

Valnöt Broadview

Ut ur det gröna skalet träder en vacker och god valnöt fram. Två stora nötter blev det första året i år.

En annan nöt som kommer för andra året är Kastanj. Den har bra läskydd av högväxande ask, lönn och ek bakom, och en värmebuffrande stengärdsgård gör nog sitt. Vi har tidigare planterat två småplantor i närheten för att förbättra pollineringen, men de ser ut att ha strykit med pga rådjur. Fyra nya kastanjeträd sätts också i jorden innan årsskiftet förhoppningsvis.

Kastanj

 

Ett OK resultat på så kort tid, och med en sådan kall sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *