Heldagskurs i att slå med lie!

Vi bjuder in till en Heldagskurs i att slå med lie – 18/6 2022.

Ansöker gör du här

Att slå med lie är lite knepigt i början, och för den som slår mycket är det viktigt att hitta rätt teknik för att kunna utföra arbetet hållbart på sikt. Under denna kursen kommer du få lära dig att slå på ett effektivt och ergonomiskt riktigt sätt. Vi går också igenom liens olika delar och hur man ställer in lien efter sina egna mått och hur det beror på vilken terräng som ska slås.

Vidare går vi igenom för- och nackdelar med olika blad och lär oss både att bryna och knacka. Rent teknisk går vi igenom hur man tar sig an en äng med tanke på lutning, hur gräset ligger och hur man går runt hinder på ängen.

Kursen riktar sig till den som vill börja prova på, samt till de som redan börjat slå litegrann.

Kursmål:

Efter avslutad kurs är målet att du kan ska kunna ställa in en lie, bryna och knacka fram en vass egg. Du kommer också förstå grunderna i hur du ska kunna slå på ett bra sätt samt ha ett hum om hur du tar dig an en äng. Kort och gott vad du behöver för att slå en äng.

Plats för kursen:

Kursen hålls på en gård utanför Arkelstorp norr om Kristianstad. Adressen får du när du har fått din plats bekräftad. Vi kan hjälpa till att plocka upp folk i Arkelstorp om du kommer med buss.

Bra att ta med:

Egen matlåda, oömma kläder, lätta arbetshandskar för att slippa blåsor, vattenflaska. Om du har en egen lie, så ta gärna med den, men tänk på att det är knack-lie som gäller, inte slipblad.

Tider:

Lördag 18/6, kl. 08-16, Lunch 12-13, pedagogiska efteruppgifter ingår.

Kostnader:

Vi tar ut 50kr för fika och materialkostnader när du har en bekräftad plats. Anmälan är bindande

Platser och ansökan:

Det är löpande antagning och kursen börjar snart, så sök direkt. Max 15 deltagare.

Kursansvariga:

Kursen anordnas i ett samarbete mellan Rotad permakultur i Vånga och Holma folkhögskola. Johan Andersson leder kursen under dagen. Johan har lång erfarenhet av undervisning och att slå med lie och han anlitas bl.a. av Lunds kommun utanför Södra Sandby och Dalby, samt norr om Kristianstad för Länsstyrelsen. Han tillverkar också egna enkla billiga orv.

Johan kan svara på kursrelaterade frågor via mail slopefox@hotmail.com

Ansök här!

Comments are closed.